Poradnia Żywieniowa
- żywienia dojelitowego w warunkach domowych (świadczenia w pełni refundowane przez NFZ na obszarze województwa małopolskiego)
- żywienia pozajelitowego w warunkach domowych (świadczenia w pełni refundowane przez NFZ na obszarze województwa małopolskiego i świętokrzyskiego)
- konsultacji w zakresie leczenia żywieniowego, w tym:
- suplementacji żywieniowej przed planowanym leczeniem chirurgicznym i onkologicznym oraz w chorobach przewodu pokarmowego, zaburzeniach wchłaniania, zespole krótkiego jelita, chorobach nowotworowych, powikłaniach jelitowych po radioterapii.
- diagnostyki utraty masy ciała i niedożywienia,
- kwalifikacji do żywienia dojelitowego i pozajelitowego.
Niedożywienie to stan wynikający z braku wchłaniania lub braku spożywania składników odżywczych, prowadzący do zmiany składu ciała, a przez to do upośledzenia aktywności fizycznej i psychicznej organizmu oraz wpływający niekorzystnie na wynik leczenia choroby podstawowej (definicja wg ESPEN).
Bardzo ważna jest prawidłowo przeprowadzona kwalifikacja i włączenie we właściwym czasie odpowiedniej interwencji żywieniowej.
Obecnie żywienie pozajelitowe, obok dojelitowego jest powszechnie stosowane w wielu szpitalach zarówno w Polsce jak i w całym świecie, ale pacjenci, których stan zdrowia nie wymaga pobytu w szpitalu mogą również zostać objęci żywieniem domowym.
- Kwalifikacje pacjenta do żywienia dojelitowego/ pozajelitowego w warunkach domowych
- Wytworzenia sztucznego dostępu żywieniowego
- Ustalenie planu leczenia
- Szkolenie z zakresu opieki nad dostępem do przewodu pokarmowego w przypadku żywienia dojelitowego, dożylnego w przypadku żywienia pozajelitowego oraz podaży i przechowywania diet
- Zapewnienie ciągłego kontaktu telefonicznego z pacjentem lub opiekunem
- Monitorowanie stanu pacjenta podczas wizyt kontrolnych
- Wykonanie cyklicznych badań kontrolnych zgodnie z terminarzem lub częściej w razie potrzeby
- Dostarczanie leków, preparatów, sprzętu do domu pacjenta
- Zapewnienie hospitalizacji w przypadku podejrzenia lub wystąpienia powikłań związanych z leczeniem żywieniowym
- Pomoc z transportem pacjenta do ośrodka w przypadku hospitalizacji związanej z prowadzonym leczeniem żywieniowym.
Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych
Wskazania:
- Niedożywienie niedające leczyć się drogą przewodu pokarmowego
- Zespół krótkiego jelita
- Stabilna przetoka przewodu pokarmowego w okresie niemożliwego leczenia operacyjnego
- Zespół przewlekłej niedrożności zrostowej
- Wielopoziomowa niedrożność przewodu pokarmowego uniemożliwiająca odżywianie drogą przewodu
- Mukowiscydoza z zajęciem przewodu pokarmowego
- Choroba Leśniowskiego-Crohna
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- Popromienne zapalenie jelit
- Toksyczne zapalenie jelita cienkiego
- Toksyczne zapalenie jelita cienkiego i jelita grubego
- Przewlekła biegunka autoimmunologiczna
- Zespół rzekomej niedrożności przewodu pokarmowego i inne neurogenne zaburzenia jelitowe
- Inne zespoły nietolerancji pokarmowej niedające się leczyć innymi metodami.
Kwalifikacja do żywienia pozajelitowego w warunkach domowych
1. przez wypełnienie karty zgłoszenia umieszczonej na stronie szpitala,
2. telefonicznie pod nr infolinii 602 242 151,
3. osobiście lub za pośrednictwem osoby trzeciej.
Pacjent może skorzystać z bezpłatnego żywienia pozajelitowego w warunkach domowych, jeżeli posiada:
- e-skierowanie do poradni żywieniowej
- w razie potrzeby opiekuna, który odbędzie odpowiednie szkolenie.
Realizacja świadczenia
2. W trakcie hospitalizacji pacjent i/lub opiekun zostaje przeszkolony w zakresie wszystkich czynności niezbędnych do prowadzenia żywienia pozajelitowego, między innymi: przechowywania i przygotowania mieszanin do żywienia pozajelitowego, posługiwania się cewnikiem żylnym oraz rozpoznawaniu powikłań.
3. Po wyjściu ze szpitala Pacjent otrzymuje raz w tygodniu gotowe worki zawierające mieszaniny odżywcze bezpośrednio do swojego domu. Mieszanina odżywcza podawana jest w czasie kilkunastu godzin (w zależności od rodzaju diety, stanu chorego), zwykle w godzinach nocnych.
4. Ponadto pacjentowi regularnie są dostarczane materiały medyczne oraz środki do dezynfekcji niezbędne do prowadzenia terapii w domu.
5. Pacjent pozostaje w stałym kontakcie z zespołem żywieniowym, mając do dyspozycji całodobowy numer infolinii.
6. Co najmniej raz na 3 miesiące pacjent ma kontrolną wizytę w Poradni.
Żywienie dojelitowe w warunkach domowych
Wskazania:
- Stany wegetatywne,
- śpiączki (nie metaboliczne!)
- Zaburzenia połykania w przebiegu chorób neurologicznych:
- powikłanie udaru mózgu,
- stwardnienie zanikowe boczne,
- miastenia i zespoły miasteniczne,
- miopatie,
- polineuropatie,
- choroba Parkinsona,
- choroba Alzheimera i inne zespoły otępienne,
- stwardnienie rozsiane (SM)
- Zaburzenia połykania innego pochodzenia
- Choroby onkologiczne jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka
- Brak możliwości żywienia doustnego
- Choroby zapalne jelit
- Mukowiscydoza
Kwalifikacja do żywienia dojelitowego w warunkach domowych
1. przez wypełnienie karty zgłoszenia umieszczonej na stronie szpitala,
2. telefonicznie pod nr infolinii 602 242 151,
3. osobiście lub za pośrednictwem osoby trzeciej.
- w szpitalu
- w poradni żywieniowej
- w domu pacjenta
Pacjent może skorzystać z bezpłatnego żywienia dojelitowego w warunkach domowych, jeżeli posiada:
- e-skierowanie do poradni żywieniowej celem włączenia żywienia dojelitowego dietą przemysłową w warunkach domowych
- kartę wypisową ze szpitala, w której ujęto informację o wytworzeniu i rodzaju dostępu do żywienia dojelitowego (zgłębnik, PEG, gastrostomia, jejunostomia, inny) lub oświadczenie o założeniu np. sondy nosowo-żołądkowej przez pielęgniarkę
- w przypadku dzieci informacja o kwalifikacji do żywienia dojelitowego powinna być zawarta w karcie informacyjnej,
- w razie potrzeby opiekuna, który odbędzie odpowiednie szkolenie
Realizacja świadczenia
2. W trakcie wizyty kwalifikacyjnej pacjent i/lub opiekun zostaje przeszkolony w zakresie wszystkich czynności niezbędnych do prowadzenia żywienia dojelitowego, między innymi: przechowywania, przygotowania, podaży diety. Szkolenie z zakresu opieki nad wytworzonym dostępem do przewodu pokarmowego.
3. Wizyty lekarskie i pielęgniarskie odbywają się co najmniej raz na trzy miesiące z pobraniem kompletu badań.
4. Ponadto pacjentowi regularnie są dostarczane diety, materiały medyczne niezbędne do prowadzenia terapii żywieniowej w domu.
5. Pacjent pozostaje w stałym kontakcie z zespołem żywieniowym, mając do dyspozycji całodobowy numer infolinii.